Wednesday, February 25, 2015

Kisah Hidup Nana~ Magic Happens When You Believe

Assalamualaikum wbt..

Sebenarnya daripada semalam lagi topik ni ada dalam kepala nana.. Sampaikan tak boleh tidur semalam gara-gara teringatkan kisah ini.. Sebab kebiasannya nana memang selalu dapat ilham waktu nak tidur.. Entah kenapa otak ni lebih lajuuuu berfikir waktu malam hehe.. Papepon syukur Alhamdulillah..:)

Actually sekarang ni nana sedang mengimbau kembali kenangan-kenangan nana sewaktu awal pembabitan dengan Shaklee kepada anak-anak didik nana.. Banyak tips dan rahsia yang nana kongsikan kepada mereka..

Tapi ada satu kisah ini yang nana kira boleh dijadikan tauladan bukan hanya kepada anak-anak didik Spectacular nana, tapi kepada keseluruhan manusia.. Yang mungkin boleh dijadikan panduan bukan hanya kepada peniaga, tetapi juga kepada pelajar.. Dan sebagainya..

Bercerita mengenai ini ibarat membuka pekung di dada nana.. Tapi takpelah, benda dah berlalu dah pun kan.. Lagipun nana memang berhajat nak jadikan kisah hidup nana ini sebagai panduan kepada semua.. Kepada adik-adik yang sedang belajar.. Dan kepada sesiapa sahaja..

Moga dengan perkongsian ini, ada yang tersedar dari lamunan.. ada yang tersedar salah dan silap dan bangkit membetulkan kesilapan.. Inshaallah..

Amaran : Entry ini ialah entry yang sangat panjang ya.. Bersedia untuk membaca :')

Bismillah..

Nana dahulu merupakan seorang pelajar yang cemerlang waktu sekolahnya.. Nana sentiasa akan pastikan nana berada di top 10, bukan hanya dalam kelas tetapi satu tingkatan.. Sejak dari sekolah rendah nana memang sentiasa skor antara yang tertinggi di dalam sekolah..

Memang boleh kata selalu dapat best student lah dulu..

And tidak dinafikan, nana merupakan anak harapan mak ayah nana.. Mak ayah nana letak harapan yang tinggi untuk nana berjaya dalam pelajaran dan seterusnya pekerjaan.. Teringat nana waktu nana dapat result PMR dulu, waktu cikgu umumkan nana dapat 8A, terus lari peluk abah.. Sama-sama kami menangis anak beranak.. Balik rumah sambung menangis dengan mak pulak..

Nana memang terlalu nakkkk sangat-sangat jadi anak kebanggan mak dan abah..

Seterusnya nana sambung tingkatan 4 di MRSM Balik Pulau.. Keputusan SPM yang tidak lah terlalu cemerlang, tetapi masih boleh dibanggakan.. Seterusnya nana sambung pengajian di Kolej Matrikulasi Perak..

Selepas habis matrikulasi, nana sambung pula ke UiTM Shah Alam dalam kos Information System Engineering.. Nana sangkakan kecemerlangan nana dalam pelajaran akan berterusan sehinggalah ke alam pekerjaan.. Rupanya nana tersangkut di sini :(

Nana tersilap pilih kos.. Nana pilih kos ini kerana ingin mengikut kawan.. Nana tak kaji sungguh-sungguh kos apa yang nana ambil ini.. Ya, kos nana, Information System Engineering ialah nama lain bagi Software Engineering.. Ya, lebih kurang dengan komputer engineering..

Macam mana nana boleh ambil kos berkaitan dengan komputer sedangkan nana buta IT? Nana even takde laptop sendiri pun masa tu.. Allahuakbar, nana rasa susahnya nak bawak kos ni.. C++.. Java.. Apa jadahnya semua ni T____T Nana tak minat langsung apa-apa berkaitan dengan komputer..

Waktu tu kos nana banyak berkaitan dengan subjek Math dan Komputer.. Subjek math Alhamdulillah nana memang takde masalah.. Tapi part komputer nana memang out.. Masuk kelas tak faham apa, tak masuk otak, tak dapat tangkap..

Dan mungkin kesilapan daripada nana sendiri yang terlalu banyak main.. Nana tak struggle langsung untuk belajar sebab nana memang tak minat.. Nana tak fikir risiko yang boleh nana hadapi.. Nana fikir asal dah masuk U nana dah selesa dan selamat dah..

Sehingga lah selesai peperiksaan akhir semester 1.. Nana mula bercuti semester..

Ingat lagi waktu tu tengah sibuk-sibuk untuk kenduri kawen abang nana.. Satu family bergembira sebab nak sambut orang baru dalam keluarga.. And finally, result peperiksaan semester 1 pun keluar..

Bagai nak gugur jantung nana bila tengok keputusan sendiri yang tertulis pada slip result peperiksaan semester pertama..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

CGPA 1.75
GAGAL

Astaghfirullahalazim.. Dugaan apakah ini.. Ya Allah, disaat satu keluarga sedang bergembira nana terima berita ini hanya 2 hari sebelum majlis perkahwinan abang nana.. Hanya Allah sahaja yang tahu apa yang nana rasa waktu tu.. Pernah nana sampai rasa taknak hidup lagi dah. Astaghfirullahalazim

Tak terbayang oleh nana macam mana kecewanya mak ayah nana kalau dapat tahu pasal ni.. Betapa hancur luluhnya hati mereka yang meletakkan harapan setinggi gunung untuk lihat nana berjaya.. Hancur berkecailah segala impian mereka untuk nana, satu-satunya anak harapan mereka waktu itu..

Beratnya dugaan ini Ya Allah.. Beratnya untuk nana tanggung waktu tu..

Dan perkara ini nana terpaksa rahsiakan daripada keluarga nana.. Sebab nana taknak rosakkan mood semua orang.. Tapi last sekali nana tak mampu nak tahan lagi.. Nana kongsikan pada kakak nana yang paling rapat dengan nana iaitu kakni..

Dan tak lama lepas tu, adik beradik nana semua tahu kecuali mak ayah nana.. Kami terpaksa rahsiakan sebab mak nana ada penyakit jantung.. Lagi pulak tengah sibuk dengan kenduri kawen abang..

Ya Allah beratnya dugaan waktu tu.. Dan macam biasa lah manusia yang mudah lupa macam nana.. Waktu ini lah baru nak mencari Dia.. Selama ini leka dengan dunia universiti yang jauh dari mak bapak.. Leka dengan kejutan budaya.. Leka dengan segala-galanya.. Sampai kadang-kadang solat apa pun entah ke mana.. Bila dah diuji macam ni baru reti nak cari Allah.. Betapa hinanya nana rasa diri ini waktu tu.. Rasa kerdil sangat.. Rasa tak mampu even nak bernafas.. Rasa ketat sangat dekat dada.. Rasa lemah tulang temulang untuk bangkit berjalan..

Nana anak harapan keluarga..
Dan nana jugalah yang menghancurkan hati semua orang..

Nana kecewakan mak abah..
Kecewakan adik beradik..
Yang selama ini bangga dengan nana..
Yang selama ini menaruh harapan tinggi pada nana..

Waktu tu memang makan pun tak lalu langsung.. Nana langsung tak boleh tersenyum.. Senyuman pun dalam keterpaksaan.. Mujur lah mak abah busy waktu tu, tak perasan perubahan nana.. Tapi kakak-kakak keep bagi semangat.. Kata mereka, "Takpe kita cuba dulu buat rayuan.. Kalau tak boleh, kita fikir cara lain"

Bersyukur sangat punya adik beradik yang sangat menyokong nana waktu tu.. Walaupun nana tahu, jauh di sudut hati kecil mereka pun sangat kecewa dengan nana.. Adik yang menjadi kebanggaan selama ini akhirnya jatuh terduduk tersembam sampai macam ni..

Pernah satu masa, mak cakap pada nana "Mak duk busy dengan kenduri angah, tak sempat nak belek anak mak ni.. Kenapa makin kurus je mak tengok adik ni"

Waktu tu Allah sahaja yang tahu betapa ketatnya dada nana menahan sebak.. Allahuakbar, bersalahnya aku sebab kecewakan hati mak abah..

Sebab nana tahu bila kena dismiss dari Universiti bukan senang nak dapat balik..
Nak taknak kena sambung belajar dekat kolej swasta..
Kolej swasta bukannya murah.. Family nana bukan orang kaya..
Macam mana nana nak hadapi semua ni?
Macam mana nana nak kejar cita-cita nana untuk jadi seorang yang KAYA dan BERJAYA..
Macam mana nak kejar cita-cita nana nak jadi wanita bekerjaya..

Nana sememangnya dari kecik memang berimpian besar..
Nak jadi kaya dan berjaya..
Nak jadi wanita bekerjaya..
Sebab tu nana belajar sungguh-sungguh..
Tak sangka usaha nana selama nana hidup dari sekolah sampai matrikulasi..
Tapi masa depan nana berakhir di Universiti..
Allahuakbar :'(

Selesai je kenduri kawen angah, abang nana, nana pulang ke Shah Alam seperti biasa.. Mujurlah memang dah plan dengan kawan-kawan nak duduk menyewa di luar je masa semester kedua.. Kalau lah waktu ni nana harapkan masih tinggal di asrama, entah mana lah nana nak duduk..

Waktu ni nana terpaksa pulang ke Shah Alam semula macam biasa sebab nana nak usaha buat rayuan.. Dan lagi satu nana belum bersedia nak beritahu mak abah.. Fikiran nana waktu tu nana nak usaha jugak buat rayuan macam mana pun, lepas semua dah setel baru nana nak bagitahu mak abah..

Dalam waktu tu, sebulan jugak lah nana duduk je kat rumah sewa..
Dengan duit takde.. Duit sewa rumah duit makan semua kawan-kawan rumah yang tanggung..
Sebab tu sampai sekarang nana berterima kasih sangat2 pada kawan2 serumah nana dulu..
Kaklin.. Dija..Echa.. Yana..
Kalau diorang takde entah kat mana lah nana nak merempat..
Kakak-kakak pun ada bantu jugak bagi duit belanja sikit-sikit..

Waktu tu nana memang boleh kata hari-hari nana pergi ulang alik ke UITM untuk buat rayuan..
Nana jumpa sesiapa sahaja..
Dekan dan sebagainya..
Menangis.. Merayu.. Mintak diterima semula..
Tapi itu bukan bidang kuasa mereka..

Last sekali dekan mintak nana buat rayuan, dan beliau sendiri hantar melalui fakulti..
Mereka akan bawak masuk meeting..
Dan bincang sama ada boleh terima nana lagi atau tidak..

Sepanjang tempoh itu, nana akui memang nana tak contact langsung mak abah..
Ada lah dekat sebulan jugak..
Mak call nana tak angkat.. Nana takut.. Takut mak tahu pasal ni..
Tiap-tiap malam nana menangis sungguh-sungguh..
Macam mana kalau rayuan ditolak.. Macam mana kalau memang takde harapan..

Tapi nana taknak mengalah lagi masa tu.. Nana tetap solat hajat.. Zikir.. Baca doa dipermudahkan segala urusan..
Nana mintak sungguh dengan Allah..
Nana percaya dan yakin Allah pasti bantu nana.. Nana yakin sangat rayuan nana diterima.. Nana takkan mengalah dan putus asa..

Sampai lah waktunya untuk nana dapat result..
Nana call dekan fakulti..
Dan hancur luluh sekali lagi hati nana.. Bila dapat jawapan "Keputusannya tetap sama.. Takpe, awak rehat satu sem.. Kemudian nanti awak cuba memohon semula UPU.. Ini bukan penghabisannya"

Waktu tu seriously tak dengar dah apa yang dekan cakap.. Harapan nana hancur berkecai.. Nana rasa lemah dan longlai.. Hancur.. Luluh.. Pecah berderai hati nana..

Waktu tu memang dah rasa takde harapan dah.. Nak giveup sangat-sangat dah.. Dah ready nak packing balik Taiping dah..

Tapi nana dapat satu lagi harapan baru, bila housemate nana cakap

"Nana, why not ko cuba buat rayuan terus dekat canseleri.. Buat rayuan direct dengan Naib Canselor"

Walaupun waktu tu harapan dah tinggal 50/50, nana gagahi jugak.. Buat lagi satu surat rayuan.. Buat appoinment dengan Naib Canselor.. Waktu tu masih zaman Dato' Ibrahim Abu Shah..
Nana buat appoinment nak jumpa dia nak merayu.. Tapi of course lah tak dapat jumpa kan.. Siapa lah aku ni haaaa nak jumpa naib canselor jahhahha.. Dah la buat malu nama UiTM.. ada hati nak jumpa naib canselor :'(

Nana hanya dapat jumpa dengan PA beliau je.. Dan nana ceritakan semua masalah nana.. Merayu dan terus merayu.. Menangis semua cukup..

Dan jawapan PA beliau, "Mintak maaf lah farhana, memang tak boleh ni.. Awak kena tunggu satu sem jugak, kemudian baru awak memohon balik"

Bermakna nana perlu berehat 6 bulan daripada belajar, kemudian memohon semula UPU, dan kalau dapat nana akan masuk lepas 6 bulan..

Bermakna hampir setahun setengah jugak la nana kena berehat sebelum boleh sambung belajar lagi..

Allahuakbar, nak buat apa setahuns setengah tu? Nak buat apa? Takkan nak kerja? Takkan nak duduk Taiping? Malu la mak abah dengan jiran-jiran kalau tengok aku dok ada kat Taiping..Lagi malu mak abah kalau orang tahu aku kena dismiss..

Sampai satu tahap, nana dah tak boleh tahan.. Moga Allah ampunkan dosa nana.. :(

Nana telan satu papan panadol waktu tu.. Nana dah tak mampu nak fikir and terima dah.. Dalam kepala nana asyik terbayangkan mak abah.. Nana tak mampu nak berhadapan dengan mak abah dah.. Nana tak mampu.. Nana tak sanggup.. Mak abah dah la bukan orang kaya.. Mak abah harapkan nana.. Tapi nana hancurkan harapan semua orang.. Nana malukan mak abah..

Ya Allah, moga Allah ampunkan dosa nana waktu tu..

Syukur Alhamdulillah umur nana masih panjang.. Dan malam tu jugak kakak nana sorang lagi datang cari nana dekat rumah.. Sebab kata beliau mak dah terlalu risau dengan nana.. Mak mintak kakak nana datang jenguk nana dan ambil nana balik rumah dia.. Sebab dekat 2 bulan nana tak jawab telefon.. Mak risau apa-apa jadi pada nana..

Nana dah hilang harapan untuk hidup dah waktu tu.. Nana tak mampu buat apa-apa kecuali menangis dan terus menangis.. Sampai dah kering air mata..

Nana baru 19 tahun waktu tu.. Tapi dah diduga hebat macam ni.. Nana tercari-cari hikmah apakah yang Allah nak kirim ni.. tapi tetap tak jumpa.. Nana selalu harap bila nana tido nana takkan bangkit semula.. Tak sanggup nak hadapi realiti hidup..

Dua hari jugak lah nana dekat rumah kakak nana.. Tak makan tak apa.. Asyik menangis dan terus menangis..

Tapi sebenarnya, jauh di sudut hati nana masih mengharapkan keajaiban..

Akhirnya, nana ingat lagi.. Hari jumaat pagi.. Nana dapat satu panggilan telefon..

"Farhana, awak datang UiTM sekarang.. Harini jugak.. Rayuan awak diterima.. awak boleh sambung belajar semula"

Serious ke ni??

Betul ke nana tak bermimpi??

Ya Allah ya tuhanku.. Terima kasih Ya Allah.. Kau kabulkan permintaan aku Ya Allah..

Sesuatu yang TAK MUNGKIN terjadi.. Yang kalau difikirkan logik akal memang tak mungkin terjadi, tapi dengan izin Allah, kun fayakun, maka jadilah iya..

Subahanallah, Maha Suci Allah..

Dan waktu nana pergi semula ke UiTM (nasib baik rumah kakak dekat Rawang je..Boleh la jugak usahakan datang balik Shah Alam) PA kepada naib canselor UiTM cakap pada nana

"Awak ni bertuah.. Kes ni tak pernah jadi.. Ada berpuluh rayuan daripada mereka yang kena dismiss.. Tapi Dato' terima rayuan awak sorang je.. Memang rezeki awak la ni"

Subhanallah.. magiknya kuasa Allah..

Kalau Allah kata YA, maka YA lah.. tiada siapa pun dapat menghalangnya..

Dan nana diberi pilihan untuk pilih kos apa yang nana suka.. Ewah-ewah dah lah kena dismiss, boleh pulak pilih kos apa yang suka ek.. hahahha.. Waktu tu nak pilih engineering.. Tapi kata PA Naib canselor tu, nana dah tak ingat nama beliau, kalau nak ambil engineering kena tunggu sem depan.. Sebab takde pengambilan untuk student engineering pada sem tu.. Sebab nana kan kena masuk part 1 balik..

So dalam banyak-banyak tu nana nampak kos QS.. Waktu tu ada banyak jenis kos yang encik tu offer kat nana.. Business ada.. macam-macam lah ada.. Tapi nana tertarik pada Quantity Surveying.. Waktu tu seriously tak tahu langsung menatang apakah kos QS tu.. Nana mesej sekejap kakak nana dan budak2 rumah nana.. Dan diorang cakap amek je QS.. Sebab at least QS kos yang professional lah jugak sebab alang-alang nana dah belajar sampai matriks kan..

Waktu tu seriously, kalau bagi nana kos ape pun nana terima je sebenarnya.. Asalkan nana dapat sambung belajar.. Agaknya kalau diberi kos perhotelan pun nana terima je.. Walaupun lari jauh dari bidang nana..

Then finally, nana pilih kos QS.. Dan nana kena mendaftar pada minggu hadapannya terus..

Subhanallah.. Alhamdulillah.. Lailahaillalah.. Allahuakbar..

Magiknya kerana nana tak perlu pun menunggu beberapa tempoh sebelum diserap semula.. Walhal orang lain yang berada di tempat nana terpaksa tunggu setahun setengah untuk dapat belajar semula.. Kalau tak sanggup tunggu boleh terus kerja.. Tapi memang terpaksa guna sijil SPM jela..

Ataupun sambung belajar di kolej swasta..

Tapi nana, dapat sambung terus ke degree QS.. Subhanallah..

Dan kerana itulah nana tak dapat PTPTN waktu belajar dulu.. Bukan nana taknak.. Tapi sebab nana tukar kos kan.. So nana kena bayar dulu bagi habis yang nana pinjam masa sem pertama dulu, kemudian pinjam semula untuk kos baru ni..

Tapi waktu tu mana lah pulak nak cari duit nak membayarnya kann.. So sebab tu waktu kerja dulu nana terpaksa cari duit.. Bukan taknak amek PTPTN sebab dah banyak duit, tapi sebab memang tak boleh amek..

Nak taknak nana kena struggle bekerja masa belajar dulu untuk nana tampung perbelanjaan.. Selain kakak2 ada bantu sikit2 untuk bayar duit sewa rumah dan sebagainya..

Mak Ayah nana finally dapat tahu perkara sebenar.. Mereka memang sangat marah.. Hampir 6 bulan nana tak balik Taiping.. Mak abah langsung tak ambil tahu pasal nana walaupun nana dah dapat balik UiTM.. Nana faham mereka kecewa yang teramat sangat..
Dan nana faham kekecewaan yang mereka tanggung..
Tapi lepas tu semuanya back to normal Alhamdulillah..

Nana anggap semua ni pengajaran dalam hidup nana..
Nana tak pernah terfikir akan melalui satu tempoh masa macam ni.. Ibarat menunggu hukumah gantung dah rasanya..
Tak pernah terfikir di dalam usia yang cukup muda nana akan diduga macam tu..

Sepanjang 3 bulan tempoh nana menanggung derita tu, berat nana turun daripada 45kg ke 36kg.. Kurus tinggal tulang dah masa tu.. Mana taknya, asyik makan air mata je.. Hehe..

Tapi satu pengajran hebat dalam hidup nana waktu tu,

JANGAN PERNAH BERHENTI BERHARAP..

MAGIC HAPPENS WHEN YOU BELIEVE..

USAHA SEHABIS DAYA KERANA KADANG-KADANG BENDA YANG KITA NAMPAK MACAM MUSTAHIL, TAPI KALAU ALLAH NAK BAGI ALLAH BAGI JUGAK..

Dan itulah apa yang terjadi pada hidup nana sendiri..

Kalau ikutkan memang tak logik langsung nana boleh dapat balik Uitm.. Tapi entah magik mana ntah, Dato' Naib Canselor boleh luluskan permohonan rayuan nana sorang je waktu tu..

Siapa yang gerakkan hati beliau? Ya, Allahu Ahad.. Allah Yang Satu :")

Dan nana akui waktu tu memang bibir langsung tak lekang dengan zikir.. Solat hajat dan sebagainya minta bantuan dari Allah.. Kerana nana tahu, waktu tu tiada apa pun yang boleh bantu nana kecuali Allah..

Dan walaupun harapan yang tinggal senipis kulit bawang, jauh di sudut hati nana sebenarnya masih percaya dan mengharapkan MAGIK terjadi..

Dan, benar.. MAGIC HAPPENS :")

Sebab tu, jangan pernah rasa putus asa dengan takdir.. Kita tak pernah tahu keajaiban yang menunggu kalau kita SABAR, TERUS BERUSAHA, BERDOA DAN YAKIN PADA ALLAH..

InshaAllah kalau kita apply dalam kehidupan kita, kita akan rasa keajaiban dalam hidup kita sendiri..

Kejayaan dalam bisnes
kejayaan dalam hidup berkeluarga..
Kejayaan di dunia
dan kejayaan di akhirat

Dan ternyata daripada kesilapan, dugaan dan ujian, kita belajar erti kekuatan..

Nana percaya, kalau tidak kerana nana pernah diuji seperti ini, nana mungkin tidak sekuat sekarang..
Tapi dek kerana pernah diuji dengan sangat dasyat, maka nana belajar untuk kuat.. Nana hadapi setiap apa yang datang dengan kekuatan kerana nana sendiri pernah diduga lebih dasyat daripada ini..

Kerana, kita tidak akan pernah sedar akan kekuatan kita sehinggalah menjadi KUAT itu lah pilihan terakhir yang kita ada..

Alhamdulillah, setelah diuji kanan dan kiri, akhirnya nana berjaya juga menggenggam segulung ijazah.. Hadiah buat mak abah nana.. ON TIME ye.. No repeat2 hehe Alhamdulillah :)





Nana pernah kecewakan parents nana dengan sangat dasyat.. Sebab itu sekarang nana berusaha sehabis baik untuk buat mereka bangga dengan nana.. Walaupun nana tidak bekerja dengan menggunakan Ijazah yang nana perolehi dengan susah payah, tapi nana percaya, pelajaran dalam hidup nana bukan semata-semata menggunakan Ijazah ini sahaja.. Tapi pelajaran TERBESAR dalam hidup nana ialah betapa struggle hidup nana dahulu semata-mata hendak mendapatkan segulung ijazah ini..

Dan Alhamdulillah, atas pengajaran inilah, membantuk siapa nana yang anda kenal sekarang..

Nana tidak hidup dalam fairytale.. Nana pernah diuji dengan sangat dasyat.. Tapi nana bangkit untuk melawan.. Dan akhirnya nana berjaya Alhamdulillah..

Kisah ini sebenarnya tak ramai yang tahu.. Hanya keluarga dan kawan yang benar-benar rapat sahaja tahu.. Nana memang tak sanggup nak cerita pada orang pun.. Memalukan diri nana sendiri je.. Tapi nana percaya, di sebalik kisah hitam hidup nana ini, ada pengajaran besar yang nana dapat.. Dan mungkin anda semua dapat..

Moga kisah ini bermanfaat untuk semua!

To all SID seluruh Malaysia, walau di mana anda berada sekarang, jangan pernah berputus asa dengan rahmat Allah..
MAGIC HAPPENS WHEN YOUR BELIEVE!

All the best untuk semua!
Jom kejar kejayaan di dunia yang bakal jadi jambatan kita di akhirat nanti InshaAllah

And to all Spectacular, moga kisah ini menjadi tauladan kepada semua.. Jangan sesekali give up walaupun keadaan nampak mustahil..

Kerana TIADA YANG MUSTAHIL DI DUNIA INI..

Allah sebut KUN FAYAKUN, maka jadilah ia :)

Till then people!

Assalamualaikum wbt


52 comments:

  1. berair mata baca entry nana ni ..u deserve for it dear..doakan akak pula menyusul ...www.fazlina.com

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah..nice sharing nana.yes..ada terkesan di hati saya..inshaAllah akan lebih tabah menghadapi hidup ini..hope ada lagi sharing nana tentang perjalanan shaklee nana hingga dapat master..yg plg muda tu..tahniah =) and thank u

    ReplyDelete
  3. Dugaan hebat buatkan nana melantun jauh lebih tinggi. Akak bangga mengenali nana ;)

    ReplyDelete
  4. masyaAllah sangat terkesan dan bangga berada dibawah naungan master termuda :) insyaAllah lps ni tak kan mudah putus asa lagi dan akan selalu percaya keajaiban pasti terjadi...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nad pun boleh.. mesti usaha sampai berjaya!

      Delete
  5. Betul2 sedih la nana...mmg berat ujian bila melibatkan harapan mak ayah ni. Alhamdulillah finally nanan dah jd kebanggan mereka...:) moga trus sukses yer

    ReplyDelete
  6. Allah beri kita kegagalan untuk beri kita kejayaan. Allah tak pernah salah dalam buat perhitungan hambanya. Allahu Akbar.. bergenang air mata baca kisah nana.

    inshaAllah kita semua sentiasa dalam rahmat Allah selagi tak putus asa denganNya

    tahniah nana
    www.norsaadahabdultalib.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Subhanallah.. nana memang seorang yang baik.. ikhlas.. dari tutur kata nana pun ayu tau nana memang seorang yang berhati baik.

    Kita memang insan istimewa. Semua boleh lakukan kalau kita percaya dengan kuasa Allah kan. Thank u. Jazakillah for this great story.

    Www.bidadarigojes.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. The best sharing ever! Nana kuat sebab tu nana berada pada tahap kejayaan yang hebat mcm skrg.

    ReplyDelete
  9. The best sharing ever! Nana kuat sebab tu nana berada pada tahap kejayaan yang hebat mcm skrg.

    ReplyDelete
  10. Inspired! Kekentalan hati dan keyakinan pada Allah.. Thanks for sharing Master Nana :)

    ReplyDelete
  11. Sue x mengenali nana. tp slalu follow nana. bila membaca kisah nana ni ibarat memberi harapan pada diri sue sendiri utk terus percaya dgn kuasa ALLAH. utk terus yakin dan berusaha.
    Tq krn share.

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah..pa pe pn tahniah pada Sis Nana ye...sy doakan Nana berjaya dunia dan akhirat..
    Sy lihat Kejayaan Nana dari jauh..dan apb sy baca kisah Nana ni, terus menaikkan semangat sy...
    SHAKLEE THE BEST!!!

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah akhirnya berjaya...tahniah nana sedih baca cerita inspirasi dari nana...

    ReplyDelete
  14. Allah takkan menjadikan sesuatu itu dengan sia-sia..

    ReplyDelete
  15. Baca sambil makan mee goreng..
    Tapi mee ni 'pedas' sampai berair mata..

    Yes, fokus dan magik akan berlaku bila kita percaya..😊

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah Inspired! Jatuh bangun kembali..Berlinang air mata ni. Terima kasih sudi share kisah ni..

    ReplyDelete
  17. Terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman....tahniah nana...sedih baca kisah hidup nana....kisah inspirasi dan semangat berjuang

    ReplyDelete
  18. Inspired.
    Saya doakan nana dapat bukukan kisah nana. Love ur spirit.

    http://tipsihatselalu.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. Tahniah atas kejayaan yang diperoleh sehingga sekarang ni, Master Nana :)

    ReplyDelete
  20. So inspiring.. terima kasih nana atas sharing ni..Allah uji sebab Allah tahu nana kuat..dan pastinya ada hikmah besar di sebalik ujian yang besar.. Allah Maha Hebat!

    ReplyDelete
  21. sedih nya.. teringat kisah sendiri.. ='(

    www.suplemenmakdara.com

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat menyentuh hati ! Setiap dari kita pasti akan diuji sebelum diberikan kejayaan yang tak ternilai untuk kita dekat dgn Dia..Tanda syg Dia pada kita..Kita saja yg selalu lupa dan lalai kan..
      Teringat juga kisah sendiri... :) Thanks ats sharingnya Master Nana!

      mummydinapage.blogspot.com

      Delete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. Perkongsian yang sangat hebat. Tak ramai yang sudi berkongsi cerita yang menunjukkan kelemahan sendiri tapi nana buat jugak untuk beri pengajaran pada orang lain. Dugaan yang sangat hebat. Kalau akak kat tempat nana tak tahu macamana nak hadapi.

    Tahniah master nana!

    www.kedaivitaminkita.com

    ReplyDelete
  25. tahniah master! mata macam masuk pasir time baca hehe :') saya pun bekas student qs yang nak berjaya dlm shaklee jugaaa! doakan yee :)

    http://najlamohayidin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. sedih bca kisah nana..tp sgt2 trkesan dgn kisah ni..smga mndpt phala krn mngingat kta smua tntg kuasa Allah swt.

    ReplyDelete
  27. nana...
    ngalir air mata ku...

    tabah sgguh nana..

    ReplyDelete
  28. Tahniah Master Nana. Sangat menyentuh kalbu 😒😒

    ReplyDelete
  29. Sebaknya baca cerita Nana. Alhamdulillah kita diuji untuk jadi lebih kuat :)

    ReplyDelete
  30. Kenal Nana semalam kat coaching Master Hj. Tak sangka orangnya kecik je, tapi semangatnya besar sungguh. Tahniah Nana. Doakan saya berjaya seperti Nana juga..

    www.mamaolin.blogspot.com

    ReplyDelete
  31. So inspired. Mata masuk bawang. "Kita tidak akan menjadi kuat sehingga menjadi kuat itu hanya pilihan yang kita ada" ='(

    ReplyDelete
  32. Salam. Boleh email saya syaaieda@gmail.com. Saya nk tanya sesuatu yg berkaitan kes ni.

    ReplyDelete
  33. Aku juga pernah merasai D1. Kesanya sgt pedih..dibuang dari UiTM memberi tamparan hebat kepadaku...bersyukurlah kamu diberi peluang kedua..

    ReplyDelete
  34. Aku juga pernah merasai D1. Kesanya sgt pedih..dibuang dari UiTM memberi tamparan hebat kepadaku...bersyukurlah kamu diberi peluang kedua..

    ReplyDelete
  35. Kak nana tq very much atas jalan cerita, nasihat, dan pengajaran. Moga Allah sentiasa berkati kak nana dan keluarga.

    ReplyDelete
  36. Kak nana tq very much atas jalan cerita, nasihat, dan pengajaran. Moga Allah sentiasa berkati kak nana dan keluarga.

    ReplyDelete
  37. sebak bc cite MNM.

    ujian yg hebat utk org hebat mcm master nana.


    kkisah yg menjadi inspirasi buatku. tq!

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum, saya nak tanya la macam mana prosedur rayuan ke vc tu? Perlu tulis surat dan hantar by hand ke?

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum nana, sy juga baru dismiss dari uitm sebab repeat paper lebih dari 3 kali, tp pointer sy x ckup nak lepas rayuan, pointer / cgpa sy 1.91 wahal syaratnya kena sekurang-kurangnya cgpa 2. Dah buat rayuan, dan keputusan haritu ialah gagal. Nk tnya, mcm mana nana pass surat kat naib canselor, boleh share / explain?

    ReplyDelete
  40. Sedihnya master kak nana . Menangis baca kisah ni . I can feel you . Semoga kak nana terus berjaya

    ReplyDelete
  41. Hi nana? Blh i contact you abt this? I dismiss D1 & btl btl nak smabung belajar balik😭😭😭 tp mcm mana nak buat rayuan

    ReplyDelete
  42. Nana saya dismiss mcm mna nak buat rayuan. Pleaseee helpp

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...