Monday, September 14, 2015

5 Tips Menghadapi Jerebu

Assalamualaikum wbt dearest readers! :)

Alhamdulillah, hari pagi-pagi dah bukak kedai blog.. Bukan apa, sekali dah menaip nih jadi gian tau.. Hehe.. I just love blogging sebab macam-macam boleh cerita..

So apa khabar semua? Ada yang sudah mula rasa tak sihat, demam, batuk atau selsema? By the way, nana Alhamdulillah setakat ini masih sihat sejahtera.. Semalam ada jugak rasa badan macam mula nak demam.. Rasa lemah dan tiba-tiba rasa letih sangat.. Agak sukar nak bernafas dan rasa nak tidur je..

But then tak boleh lah tidur kan.. Sebab semalam dah ada appointment dengan group one of my leader untuk brief mereka mengenai TRIP PERCUMA KE BANGKOK yang semua nanti-nantikan itu.. Nak cancel kelas memang sebolehnya nana takkan buat sebab nana rasa bersalah kalau tak dapat menyampaikan ilmu pada anak-anak didik..

So yang mampu nana buat adalah, double up my Vitamin C intake, double up my Garlic Complex intake, sediakan satu bekas Performance Drink dan minum dengan kerap.. Dan Alhamdulillah, pagi ni semua rasa yang tak best tu dah hilang dan badan nana kembali sihat dan segar :)

Panjang lebar pulak bercerita pasal diri kan.. Hehe.. Tapi nana pasti, semua itu juga berpunca daripada masalah JEREBU yang melanda negara kita ni.. Sebab sepanjang weekend haritu nana memang banyak ada di luar rumah.. So agak terdedah dengan cuaca luar..

I just can't imagine macam mana orang yang memang bekerja di kawasan terbuka.. Allah, mesti lagi mencabar nak menghadapi situasi macam ni kan :(

So di sini hari ni nana nak kongsikan antara cara-cara yang boleh anda amalkan bagi melindungi diri daripada kesan tak baik akibat dari jerebu.. Sebab kita memang tak dapat nak elak macam mana pun.. So mahu atau tidak, yang kita perlu buat adalah LINDUNGI DIRI dan KELUARGA daripada kesan tidak baik akibat jerebu..

1) Kurangkan Aktiviti Luar

Terutamanya buat kanak-kanak dan bayi, orang tua serta wanita hamil. Kalau boleh kurangkan lah aktiviti di luar ya.. Sebab golongan ini merupakan golongan yang agak rendah imun sistem dalam badan berbanding orang dewasa biasa.. So better pada waktu ini cuba kurangkan bawa anak-anak kecil keluar rumah.. Begitu juga wanita hamil dan orang tua..



2) Pakai Air Purifier Dalam Rumah

Nana sendiri memang sentiasa pasang Air Purifier ni dalam rumah. Actually Air Purifier ni nana beli masa tahun 2013.. Waktu tu pun jerebu teruk sangat-sangat melanda negara dan nana dah mula rasa sesak nafas even hanya duduk dalam rumah.. So kami decide untuk beli Air Purifier ni dan Alhamdulillah ianya agak membantu membersihkan udara dalam rumah..

Fungsi Air Purifier ini adalah untuk menapis udara, menyedut dan memerangkap habuk dan menukarkannya kepada udara yang lebih bersih dan segar..

Nana punya jenama Sharp. So far masih bertahan dan berfungsi dengan sangat baik.


3) Minum Air Secukupnya

Terutamanya kepada mereka yang terdedah dengan jerebu, sebaiknya minum air masak dengan lebih berbanding biasa kerana kebiasaannya tekak akan mula rasa perit dan kering.. Air masak membantu untuk elakkan badan kehilangan banyak air dan membantu meningkatkan sistem pertahanan badan..

Walau bagaimanapun, nana lebih suka gantikan air masak kepada air Performance Drink semasa jerebu ini.. Sebab Performance Drink adalah minuman isotonik yang mengandungi mineral dan elektrolit yang membantu elakkan badan hilang banyak air which is lagi bagus berbanding air masak biasa..



4) Pakai Mask Semasa Aktiviti Luar

Yang ini sangat penting ya semua. Sila make sure anda pakai MASK semasa beraktiviti luar ya. Dan sila pastikan pakai mask N95 yang boleh tapis habuk dan small particles ye. Jangan guna mask yang doktor guna dalam dewan bedah tu tauuu..hehe

Nana dulu pun actually guna surgical mask jugak.. Tapi sekarang ni dah tahu kena lah pergi cari mask N95 pulak..


5) Ambil Supplement Untuk Tingkatkan Imun Sistem

Haaaa.. Yang ni tips yang semua orang wajib follow.. Bukan apa, kita memang tak mampu nak elak dari menghadapi masalah jerebu ni.. Tapi kita boleh lindungi badan kita daripada kesan buruk akibat jerebu.. Dan perlindungan paling utama adalah pelindungan dari dalam tubuh badan itu sendiri terlebih dahulu..

Sebab walaupun topeng apa pun yang kita guna untuk elak jerebu, tapi kalau imun sistem tubuh lemah, kita tetap berisiko untuk terkena penyakit.. So adalah sangat PENTING untuk kita lindungi diri kita dengan sistem pertahanan badan itu sendiri..

Antara supplement yang nana WAJIBKAN anda ambil adalah,


Vitamin C membantu meningkatkan imun sistem dalam badan sekaligus menghalang tubuh badan tubuh badan dari mudah terkena penyakit




Vitamin C Chewable yang lebih sesuai untuk kanak-kanak. Juga membantu meningkatkan sistem imun tubuh badan dan menghalang tubuh badan dari mudah terkena penyakit.


Performance Drink untuk membantu mengelakkan kehilangan banyak air dan meningkatkan sistem imun badan.



Nutriferon yang mana merupakan immune booster yang mana sangat-sangat bagus untuk meningkatkan sistem imun badan bagi menghalang mudah terkena penyakit. Juga boleh diambil ketika demam bagi menggantikan paracetamol.


*************

So, nasihat nana, make sure jaga kesihatan anda sebaiknya pada waktu macam ni yaaa.. Elakkan berada di luar rumah.. Dan jom lah kita sama-sama doakan semoga masalah jerebu ini segera berlalu.. Jom kita doakan kesejahteraan semua rakyat malaysia.. MOga terselamat daripada bala bencana dan dugaan yang tak mampu kita tanggung..

Sekian dulu tips daripada nana untuk hari ini yaaa..

Untuk anda yang nak dapatkan supplement-supplement seperti di atas, boleh lah hubungi nana

=============
Pakar Nutrisi Anda,
Nana Macarona
013-3039242
=============






Perjuangan 20 Tahun di dalam Shaklee!

Assalamualaikum wbt :)

Haii readers! Entry kedua untuk harini hehe.. Gara-gara terlalu bersemangat dan excited lepas hadiri Majlis Master Celebration Master Hj Hussain dan Master Hajah Salwa semalam..



Siapa mereka ni?

Mereka lah Super Upline nana di dalam bisnes Shaklee ini.. :) Mereka sudah berpengalaman selama 20 tahun di dalam Shaklee kalau anda hendak tahu.. 20 tahun bukan satu tempoh masa yang singkat tauuu.. Kalau anak baru lahir tu, maknanya sampai boleh dapat menantu dah.. Bayangkan berapa lama tempoh mereka berShaklee..

Nak tahu berapa usia mereka sekarang? 65 tahun! yaaa.. 65 tahun tapi masih gigih dan gagah berniaga mencari rezeki.. 20 tahun mereka bersabar dan kini mereka menuai hasilnya..

Sedikit kisah mengenai permulaan perjalanan mereka di dalam bisnes Shaklee ini, based on apa yang diceritakan di dalam Master Celebration semalam..

Mereka berdua mendaftar Shaklee selepas Master Hj Hussain pencen daripada Tentera Laut Malaysia pada usia 45 tahun.. Kemudian mereka mula berkenalan dengan upline mereka iaitu Master Hj Roslan, yang mana merupakan upline nana juga.. Master Roslan tak jemu2 cuba untuk mengajak mereka join bisnes Shaklee, tapi pada awalnya ditolak mentah2 oleh Master Hjh Salwa..

Puncanya adalah kerana Master Hjh Salwa pernah alami pengalaman buruk dengan MLM so beliau jadi sangat anti dengan MLM.. Dan akhirnya, mereka mendaftar juga Shaklee dek kerana tidak tahan 'diganggu' oleh Master Hj Roslan hehe

Tapi Alhamdulillah, berkat sentuhan Master Hj Roslan, maka di sini lah mereka pada hari ini.. Dan saya percaya, mereka sangat berterima kasih kepada upline mereka, Master Hj Roslan kerana tidak jemu2 cuba membantu mereka satu ketika dahulu..

Perjalanan mereka juga tidak lah semudah dan secepat orang lain di dalam bisnes ini.. Mereka join ahli pada tahun 1995, dan hanya naik rank Master pada tahun 2013.. Bermaksud mereka sangat sabar dan konsisten selama 18 tahun sebelum benar-benar mengecap kejayaan di dalam bisnes ini, Subhanallah..

So inspiring kan? :')

Nana tak dapat bayangkan, bagaimana kalau sebelum 18 tahun itu mereka pernah give up dan berhenti buat Shaklee.. Adakah sekarang mereka boleh menikmati income 6 angka, sambil menikmati usia emas mereka bersama anak cucu.. Di samping menjalankan peniagaan dari rumah yang kelihatan santai, tetapi memberi income pasif yang sangat lumayan..

Allahuakbar.. Nana sangat-sangat berdoa semoga diberi kesabaran seperti mereka di dalam bisnes ini..

Apa yang buat nana kagum ialah, di saat orang lain memilih untuk berehat sesudah pencen, tetapi mereka memilih untuk memulakan bisnes selepas pencen.. Mereka tak jadikan usia EMAS sebagai penghalang kepada kejayaan..

Dan lihatlah pada hari ini.. Pada usia emas, mereka mengecapi kejayaan yang sangat manis Alhamdulillah..

Kalau mereka yang sudah dikira lanjut usia boleh bertahan, bersabar dan berusaha.. Nana sebagai orang muda sangat malu kalau nana tak buat sungguh2 dan give up buat Shaklee..

Sering kali nana cakap pada diri.. Bertuahnya aku.. Jumpa Shaklee masa usia muda.. Pulak tu naik Master dalam tempoh setahun lebih je buat Shaklee.. Lepas 3 tahun bershaklee, income sebulan dah stabil di 5 angka..

Kalau diuji sedikit pun aku nak down dan give up, betapa tak bersyukurnya aku..

Sedangkan orang lain yang sangat-sangat lamaaaa menanti kejayaan hadir pun mampu bersabar dan konsisten..

Allah, nikmat mana lagi yang hendak aku dustakan :')

Nana bersyukur sangat dibukakan hati hendak ke majlis ini semalam.. Banyak pengajaran yang nana perolehi yang buat nana sangat bersyukur dengan apa yang nana ada dan dengan jalan yang Allah pilih buat nana ini..

Dan nana sangat yakin dan percaya.. Kalau Master Hj Roslan mampu bertahan hampir 30 tahun dalam Shaklee.. Kalau Master Hjh Salwa dan Master Hj Hussain mampu bertahan 20 tahun di dalam Shaklee.. Sudah pasti ada sesuatu yang sangat istimewa di dalam bisnes ini kan? :)

Nana impikan, 20 tahun daripada sekarang, InshaAllah empayar Spectacular sudah berkembang dengan sangat-sangat maju.. Nana sudah mencapai income 6-7 angka sebulan.. Anak pun masa tu InshaAllah dah besar.. Nana nak hantar at least salah seorang daripada anak untuk belajar tahfiz.. Kalau dapat hantar semua lagi bagus Alhamdulillah..

Nana harap juga untuk membiayaai sepenuhnya pelajaran anak-anak tanpa perlu buat pinjaman atau biasiswa.. Biarlah biasiswa diberikan kepada mereka yang lebih memerlukan..

Dan nana berharap InshaAllah pada masa itu nana sudah mencapai impian menjadi Jutawan Muslimah.. Yang empayar bisnes sudah stabil dan mantap.. Dan punya lebih masa untuk beribadat, travel around the world semestinya bersama keluarga..

Dan nana juga membayangkan pada saat itu, sudah terbina satu pusat tahfiz atau rumah anak-anak yatim yang dibiayaai sepenuhnya oleh kami..

Allahuakbar, tingginya angan-angan dan cita-cita nana.. Dan nana percaya, cita-cita dan impian yang tinggi tidak akan menjadi kenyataan kalau nana hanya tahu berangan tanpa usaha..

InshaAllah nana akan cuba sedaya upaya untuk mencapai setiap yang diimpikan..

Moga Allah setuju dan redha akan impian dan jalan yang nana pilih ini..

InshaAllah, Shaklee will be my forever lifetime career..

Anda nak bersama nana berjuang di dalam Shaklee dan Spectacular? Nak rasa sendiri indahnya bisnes ini? Jom hubungi nana, mentor pilihan anda :)

========================
Your Truster Business Mentor
Master Siti Farhana
Founder of Spectacular Empire
013-3039242
=======================

Peluang Menikmati Percutian Percuma 4H3M ke BANGKOK

Assalamualaikum wbt :)

Apa khabar readers? Alhamdulillah sepanjang bulan ini banyakkk sangat-sangat khabar gembira dari company buat kami semua. Antaranya ialah peluang untuk menikmati PERCUTIAN PERCUMA selama 4 hari 3 malam ke BANGKOK, Thailand!

Well, ini bukan percutian biasa tau. Ini percutian 5 bintang yang sangat lah eksklusif dan semuanya ditangguh FREE oleh company :)



Sebelum itu, jom kita layankan video yang super best ini yang Shaklee prepare untuk ANDA, bakal penerima trip percuma 4 hari 3 malam ke BANGKOK ini

video

BEST KANNNNNNN ^_________^


Actually, nana nak kongsi berita baik ini dengan anda semua walaupun anda BELUM pun bergelar Shaklee Independent Distributor sebab even anda baru je join Shaklee bulan ni pun, kalau anda meet requirements yang Shaklee offer, anda tetap layak untuk dapat trip percuma ni tau..

And requirements dia pun sangat lah mudah sampai iolls pon jeles :")

Imagine lah, sekarang ni dah lah ekonomi tengah tak berapa mantap.. Nak bercuti ke luar negara pakai duit sendiri alahaiiii tak bestnya kan? T____T

Tapi kalau anda join Shaklee dan anda sungguh-sungguh buat bisnes, anda berpeluang dapat ikut trip 5 bintang ini, siap boleh kumpul duit shopping sendiri tanpa usik duit simpanan yang sedia ada!! Wowww best kan? 


Anda hanya perlu join Shaklee, buat bisnes betul2 ikut cakap mentor dan naik Supervisor serta maintain efektif dalam tempoh 4 bulan bermula daripada bulan September 2015 sehingga April 2016..

Dan, anda bakal layak untuk dapat TRIP PERCUMA ini :)

Nak naik Supervisor susah ke?

Bagi nana sangat lah mudah dan ada tekniknya yang nana yakin kalau anda follow betul2 apa yang bakal nana ajar nanti, mudah sangat-sangat setakat nak naik Supervisor tu..

Lagi best sebab apa tau? Sebab kalau anda join Shaklee dan aim untuk ke TRIP PERCUMA ini, secara tak langsung anda bakal berjaya kumpul duit poket sendiri tanpa anda perlu usik simpanan sedia ada pun..

Bonus untuk seorang Supervisor ialah RM2000++..

Bayangkan andai anda join Shaklee pada bulan ini, dan anda terus naik Supervisor.. Nak layak dapat trip ini hanya perlu skor 4 bulan sahaja efektif.. Bermaksud RM2000 x 4 = RM8000!

Dalam anda buat bisnes ni sebab nak follow trip percuma 5 bintang ke BANGKOK, tup2 anda berjaya kumpul RM8000 duit poket untuk buat shopping dekat sana nanti.. Best kan? heheh

Itu baru Supervisor tau.. Buatnya dalam tempoh 8 bulan ini anda berjaya naik ke rank yang lebih tinggi, for sure lah bonus semakin BESAR! Aummm bestnyaaaaa

So, tawaran ini sangat lah sesuai buat mereka yang SUKA MELANCONG dan nak cari SIDE INCOME :)

Nak 1 anda dapat 2. Nak pergi melancong, tapi anda dapat simpan RM8000.. Nak cari side income, tiba2 dapat melancong free. hehe Bestnyaaaaa <3 p="">
So faham tak sekarang kenapa nana jeles sangat dengan korang semua? hehe.. Sebab nana zaman dulu2 naik Supervisor tak delah dapat tawaran best2 macam ni.. Tapi takpe, nana sudi nak bantu kalau ada yang benar2 berminat nak grab tawaran istimewa ni..

Jom hubungi nana untuk berbincang dan planning yang terbaik.. Nana akan tunjuk ajar yang terbaik buat sesiapa yang nak berjaya dalam bisnes, sekaligus grab peluang istimewa untuk dapat TRIP PERCUMA 4 hari 3 malam ke BANGKOK ini ^___^

======================
Your Trusted Business Mentor,
Master Nana Macarona
Founder of Spectacular Empire
013-3039242
======================
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...